Cryptocurrencies: wat is het profiel van de beleggers?

Cryptocurrencies hebben de wereld stormenderhand veroverd, en het lijkt wel of bijna iedereen probeert een graantje mee te pikken. Maar wat zijn cryptocurrencies precies? En waarom zijn mensen er zo enthousiast over? In dit artikel verkennen we de geschiedenis en de grondbeginselen van cryptocurrencies. Lees verder voor meer informatie!

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn digitale, of virtuele, vormen van geld die gebruikt kunnen worden als ruilmiddel. Ze bieden een verscheidenheid aan kenmerken die ze aantrekkelijk maken voor gebruikers, zoals verbeterde veiligheid, lage kosten en pseudonimiteit. Bitcoin was de eerste cryptocurrency die wijdverbreid werd geaccepteerd en is vandaag de dag nog steeds de populairste keuze. Het maakt gebruik van blockchaintechnologie om veilig waarde over te dragen tussen twee partijen zonder dat een tussenpersoon of authenticatie door derden nodig is.

Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerd van aard, wat betekent dat geen enkele entiteit ze controleert. Ze bestaan op peer-to-peer netwerken en vertrouwen op cryptografie om transacties te beveiligen tegen fraude en vervalsing. Cryptocurrency transacties worden openbaar vastgelegd in een gedistribueerd grootboek, een zogenaamde blockchain. Deze gedistribueerde grootboektechnologie maakt vertrouwde eigendomsoverdracht tussen partijen mogelijk zonder dat er tussenpersonen of toestemming van derden nodig zijn. Grote bedrijven, internationale lucht havens en zelfs online casino spelen accepteren crypto als een geldig betaalmiddel.

Cryptocurrencies bieden ook nieuwe investeringsmogelijkheden die verder gaan dan alleen het zelf kopen van valuta-eenheden; men kan ook investeren in op cryptocurrency gebaseerde bedrijven zoals uitwisselingen, bewaardiensten, mijnbouwactiviteiten en meer. Deze investeringen brengen echter risico’s met zich mee omdat er geen overheid is die deze bedrijven ondersteunt in geval van een mislukking – waardoor het belangrijk is voor investeerders om mogelijke investeringen zorgvuldig te onderzoeken voordat ze hun zuurverdiende geld erin investeren.

Beleggen in cryptocurrencies

Cryptocurrencies bestaan nu al meer dan tien jaar en ze zijn met de jaren steeds populairder geworden. Desondanks is er nog steeds veel onduidelijkheid over wie er nu eigenlijk in deze digitale munten en tokens investeert. Om een beter inzicht te krijgen in het profiel van beleggers in cryptocurrency is het belangrijk om te kijken naar de verschillende soorten beleggers die de markt frequenteren.

Het eerste type belegger dat op de cryptocurrency markt te zien is, zijn zij die snel geld willen verdienen door te speculeren op de prijsbewegingen en volatiliteit van digitale munten. Deze “daghandelaren” gebruiken vaak trading bots, technische analyse en andere hulpmiddelen om te proberen winst te maken uit handelsmogelijkheden op korte termijn.

Aan de andere kant van het spectrum staan degenen die in cryptocurrencies investeren met een langetermijnvisie in gedachten. Deze groep bestaat meestal uit tech-savvy personen die geloven in blockchain-technologie en het potentieel ervan om veel aspecten van ons leven te revolutioneren. Ze kunnen zich ook aangetrokken voelen tot cryptocurrencies vanwege hun vermogen om anonimiteit te bieden of omdat ze bepaalde voordelen bieden in vergelijking met traditionele vormen van betaling, zoals lagere transactiekosten.

Naast deze twee groepen betreedt ook een toenemend aantal institutionele beleggers de markt. Hieronder vallen hedgefondsen, durfkapitalisten en zelfs sommige banken die grote hoeveelheden cryptocurrencies opkopen als onderdeel van hun beleggingsportefeuilles. Institutionele beleggers hebben vaak meer koopkracht dan kleine handelaren, waardoor ze kunnen profiteren van arbitragemogelijkheden wanneer de prijzen tussen verschillende beurzen of platforms fluctueren.

Ten slotte zijn er degenen die gewoon “hodelen” op hun cryptocurrencies in de hoop dat hun investering in de loop der tijd in waarde zal stijgen. Hodlers houden gewoonlijk rekening met zowel fundamentele factoren (zoals technologische ontwikkeling) als technische indicatoren (zoals steun/weerstandsniveaus) bij hun beslissingen om hun munten of tokens langere tijd vast te houden.

Over het geheel genomen kan worden gezien dat er niet één duidelijk profiel is dat alle beleggers in cryptocurrency beschrijft, omdat elk individu andere redenen en motivaties heeft om in deze nieuwe activaklasse te stappen. Het is echter duidelijk dat zowel ervaren handelaren als nieuwkomers de potentiële voordelen van beleggen in digitale valuta hebben ingezien, en het ziet ernaar uit dat deze trend zich zal voortzetten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *