Sparen of beleggen?

Als je inzicht hebt over jouw geldzaken, kan je kijken naar mogelijkheden om te sparen of beleggen. Er zijn meerdere manieren van zowel sparen als beleggen, maar wat bij jou past hangt af van je doelen en wensen. In deze blog leggen we je 4x keuzes uit over sparen en beleggen.

Spaarrekening

De makkelijkste manier van sparen is om geld opzij te zetten op een gewone spaarrekening. Hierbij kan je altijd bij je geld en je loopt geen risico dat je je geld verliest. De rente is op dit moment erg laag, dit kan een reden zijn om naar andere mogelijkheden te kijken.

Spaardeposito

Heb je geld voor een langere tijd niet nodig? Dan is het aan te raden te kiezen voor een spaardeposito. Je zet het geld voor een bepaalde termijn vast bij de bank, en krijgt hier een hogere rente over dan een gewone spaarrekening. Vaak kan je in die tijd niet bij je opgeslagen geld, of je betaald een bepaald bedrag om het geld van het deposito te kunnen gebruiken. Doorgaans geldt hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente voor je spaargeld.

Sparen voor je pensioen

Je kunt zelf je pensioen opbouwen met een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggen via een geblokkeerde rekening. Door op deze manier pensioen op te bouwen krijg je belastingvoordeel, de Belastingdienst geeft een deel van je inleg terug. Hiervoor moet je wel aangifte inkomstenbelasting doen. Er zijn veel regels waar je je aan moet houden als je zelf wilt sparen voor je pensioen. Kies je voor deze manier van pensioen opbouwen? Zo kan je tot je pensioendatum niet bij je gespaarde geld.

Extra aflossen op je hypotheek

Als je een eigen huis hebt, is het misschien een mogelijkheid om extra af te lossen op je hypotheek. Je betaalt over de aflossing geen hypotheekrente meer, waardoor je woonlasten dalen. Als je voor deze manier kiest, is het zaak dat je het geld ook kunt missen. Je kunt hier alleen bij door je huis te verkopen, en vaak mag je een klein stukje van je hypotheek aflossen. Wil je meer aflossen? Dan betaal je een boeterente, vraag aan je bank hoeveel je mag aflossen zonder het krijgen van een boeterente.

Beleggen

Door geld te beleggen kan je ervoor zorgen dat jouw geld meer waard wordt. Met beleggen loop je echter meer risico, maar het verwachte rendement ligt ook hoger. De afgelopen jaren is het steeds populairder geworden om te beleggen door te investeren in crypto. Dit kan je doen door ethereum kopen, hiervoor kan je op meerdere platformen terecht. Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbaar platform voor het houden, kopen en verkopen van cryptomunten is anycoindirect aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *