Marktkapitalisatie (Market cap)

De totale hoeveelheid coins van een cryptocurrency die op dit moment beschikbaar zijn, vermenigvuldigd met de actuele waarde in bijv. euro's is de marktkapitalisatie of vertaald in het Engels: Market cap(italization). Althans, dat is normaliter zo. Bij de Bitcoin market cap gaat het net iets anders, voornamelijk omdat er ook Bitcoins verloren zijn gegaan. Hieronder vind je een overzicht van de marktkapitalisatie van (net niet) alle cryptocurrency die er op dit moment zijn. De BTC Bitcoin market cap is op dit moment het hoogst, op de voet gevolgd door nieuwkomer Bitcoin Cash, ETH Ether (Ethereum), Litecoin en Ripple.

Bitcoin market cap vs de Bitcoin waarde

Hoe de waarde van 1 Bitcoin bepaald wordt is moeilijk uit te leggen en heeft te maken met emotie gebaseerde vraag/aanbod. We zien dat het aan de ene kant steeds moeilijker wordt om Bitcoins te minen, m.a.w. de totale hoeveelheid Bitcoins stijgt steeds trager. Aan de andere kant zien we het “hockey stick” effect in de waarde van 1 Bitcoin waardoor de market cap wel weer exponentieel stijgt.

De laatste BTC Bitcoin

Als de 21 miljoenste bitcoin (20,999,999.999999999496 om precies te zijn) gemined is (block #6,929,999), dan kunnen er geen bitcoins meer gemined worden. Men verwacht dat dit ongeveer rond 2040 zal plaatsvinden. Omdat de beloning van een gevonden block elke 210,000 blocks halveert. 50 BTC voor de 1e 210,000 blocks, 25 BTC voor de daarop volgende 210,000 blocks, na 420,000 blocks is de beloning ‘slechts’ 12.5 BTC en zo kun je doorrekenen hoeveel elke block oplevert. Dit heeft uiteraard ook grote invloed op de totale Bitcoin market cap.

Verloren Bitcoins

En nu komt het. T.o.v. een normale market cap berekening is er bij Bitcoin 1 groot verschil. Er zijn in het verleden nogal wat Bitcoins verloren gegaan.  Immers: vanaf het begin zijn er nu zo’n +/- 16 miljoen Bitcoins gemined. Echter, je hebt alleen het beheer over ze, als je ook in het bezit bent van de private key van de Bitcoin. Niet alle Bitcoins zijn dus beschikbaar. Soms is de private key gewoon verloren geraakt waardoor de Bitcoins nooit meer uitgegeven kunnen worden. Daarnaast weten we van een groot deel van de Bitcoins niet eens wie nou eigenlijk de eigenaar is. Kortom: hoeveel er daadwerkelijk beschikbaar zijn is bijna onmogelijk om te beantwoorden. Daarom kijken we bij de Bitcoin market cap vaak naar hoeveel Bitcoins zich verplaatsen.

 

Bitcoins kopen en bewaren? Les 5!

 

 

Bitcoins kopen en bewaren? Les 5!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *